tirsdag den 18. december 2012

Anbefaling: En helt almindelig han

"Hey, har du hørt om den her bog?" spurgte min søde veninde Sonja mig i går, da jeg var hjemme hos hende for at rådgive om SRP-opgaven. "Nøh," måtte jeg svare, hvortil hun ytrede at den var 'vildt epic!' og at 'man følger et år eller sådan noget i en mands liv - sådan helt ucensureret!'.

Jeg stod med bogen i hånden, slog op på en tilfældig side, og læste sætningen: "Hun ævler videre om en hel masse lort, mens jeg stirrer på vejen og prøver at forestille mig hvad parret i bilen foran os snakker om." Nysgerrighed vakt. Bog lånt af sød veninde.

Ordet "ucensureret" havde jeg nok taget lidt lettere, end det var ment. For det er den virkelig. Ucensureret til en sådan grad at jeg var splittet imellem drengerøvsagtig beundring og sippet forargelse igennem hele oplevelsen, hvilket uden tvivl gjorde læsningen af bogen endnu sjovere.

Bogens hovedperson er en mand i starten af trediverne. Han er sammen med kæresten Casey, fordi han egentlig ikke tror han kan få bedre, og i øvrigt er angst for ikke at få regelmæssig sex længere, hvis han nu går fra hende. Ting der interesserer hovedpersonen kan tælles på tre fingre: At få suttet pik. At få lov at kneppe piger (helst analt). Videospil. En fjerde finger kan eventuelt tilføjes. I parantes. (Porno). Hovedpersonens pik omtales næsten konsekvent som "trykspuleren", hvilket, for mig, vækker megen morskab. Generelt er bogen forfærdeligt sjov, på den måde at hovedpersonen er så sexfikseret, så sørgelig, så fantastisk ucharmerende og usympatisk, at man er nødt til at le, for at kunne holde det ud. Samtidig er den lidt trist. For man kan jo ikke hade den konstant pikspillende idiot, fordi man samtidig får et portræt af en mand, der har givet op på sig selv og sit liv til en sådan grad, at han fuldstændig har opgivet at blive lykkelig - og oven i købet er okay med det.

Indrømmet. Det er ikke højkulturel litteratur, det her, og helt sikkert ikke skrevet til folk der læser for at blive udfordret specielt meget intellektuelt - nærmere til folk som mig selv, der læser for den nemme underholdning, fordi jeg ærligt talt får nok højkulturel litteratur på mit studie.
Dét sagt, så er en helt almindelig han en bog med et letfordøjeligt, lineært plot og et ret lavt lixtal. Den er utrolig fængende og let læst, samtidig med at den tvinger sin læser til at tænke store tanker om at lade sig slå til tåls, og dermed er den lille bog meget mere end bare en beretning om en mand, der gerne vil kneppe sin kæreste i røven.

"En helt almindelig han (eller på engelsk, "the average american male")" af Chad Kultgen, udgivet på forlaget People'sPress. 268 sider. Kan bl.a. købes på saxo.com.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar